انواع دستگاه چاپ:دستگاه چاپ پایه ی اصلی فرآیند چاپ می باشد . چاپ از لحاظ کلمه ای به معنای انتقال اطلاعاتی شامل نوشته،حروف، اعداد، تصاویر و علائم بر روی یک زمینه است.دستگاه های چاپ یا ماشین های چاپ به چهار دسته ( ماشینهای چاپ برجسته، ماشینهای چاپ افست، ماشینهای اینتاليو و ماشینهای چاپ سیلک اسکرین) تقسیم می شوند . در این مقاله با انواع چاپ و دستگاه های آن آشنا خواهیم شد:
چاپ برجسته :
از قدیمی ترین نوع چاپی، چاپ برجسته است . درزبان آلمانی به آن روش چاپ کتاب گفته می شود.این روش در اوسط قرن پانزدهم توسط گوتنبرگ اختراع شد واولین بار برای چاپ متن و کتاب استفاده کردند. در چاپ برجسته ، چاپ از حروف برجسته ی سربی کنار یکدیگرقرارداده می شود و برای تهیه فرم چاپی استفاده می شود. همین سطح برجسته است که باعث انتقال اطلاعات از فرم به روی کاغذ می باشد. به دلیل استفاده از حروف و فشار دادن به روی سطح مورد نظر برای چاپ به این روش چاپی لترپرس نیز گفته می شود.
ماشینهای چاپ برجسته:
در ماشینهای چاپ برجسته تصویری که می خواهد چاپ شود به صورت برجسته است. مرکب بر روی سطوح برجسته کشیده می شود و پس از فشرده شدن صفحه ای از کاغذ روی آنها، لایه مرکب از نمایه برجسته روی لوح چاپ جدا شده و به کاغذ می چسبد.
مطالب پیشنهادی: همه چیز درباره صنعت چاپ
چاپ افست:
عمومی ترین نوع چاپی ، چاپ افست است . جوهر از یک صفحه لاستیکی رد می شود و به سطح فلزی مخصوص چاپ می رسد وبعد از آن بر روی کاغذ انتقال داده می شود.در چاب افست از روش لیتوگرافی استفاده می کنند . روش لیتوگرافی ، روشی است که معمولا ورقهای آلومینیومی به نام زینک ( ورقی فلزی، پلاستیکی یا کاغذی با ابعاد مشخص است )استفاده می کنند . چاپ افست روی سطح صاف باشد و بر کاغذ، مقوا، پلاستیک و یا سایر مواد قابل استفاده است .
ماشینهای چاپ افست:
دستگاه های چاپ بر اساس بزرگترین اندازه ای که امکان چاپ را دارند اسم گذاری میشود. معیار نام گذاری بر حسب حداقل اندازه استاندارد «ورق» گفته میشود و کوچکترین اندازه این مقیاس 35*50 سانتی متر است که به آن یک ورقی گفته میشود.
دستگاه چاپ افست دارای چهار نوع است :
نوع اول : ماشین چاپ یک ورقی( جی تی اُ ) می باشد که اختصار اصطلاح آلمانی است به معنی جبران هزینه های بزرگ می باشد. به اندازه ی 25*35 سانتی متر نیم ورقی گفته می شود. چاپ با دستگاه ( جی تی اُ) بهترین گزینه برای چاپ افست در تیراژ پایین (تا 5000 برگ) میباشد.
نوع دوم : دستگاه چاپ با اندازه سیلندر 50*70 سانتی متر دستگاه دو ورقی نام دارد. کاغذهایی با اندازه60*45 سانتی متر ، یک ونیم ورقی می گویند که با این دستگاه چاپ می شود.
نوع سوم: به اندازه 70*100 سانتی متر 4.5 ورقی گفته میشود که بزرگترین اندازه برای چاپ افست میباشد.
نوع چهارم : درچاپ رول و شیت منبع تغذیه ی کاغذ آن ها متفاوت است و در چاپ شیت از کاغذهای برش خورده با اندازههایی بالا استفاده میشود و در چاپ رول کاغذ به صورت رولهای پیوسته وارد دستگاه میشود که حدود ده تن وزن دارند. علاوه بر این تفاوت، در هزینه و سرعت چاپ و همچنین کیفیت پایانی چاپ نیز تفاوتهای فراوان بین چاپ رول و شیت وجود دارد.
چاپ اینتالیو:
پیچیده ترین نوع چاپی، چاپ اینتالیو است که در آن همهچیز باید با دقت تمام صورت بگیرد و به نسبت همهی دیگر روشهای چاپی، توانایی بی نظیری در ایجاد جزئیات نقوش و طرحهای بسیار ریز و دقیق را دارد.
ماشین های اینتاليو:
این دستگاه برای کامل شدن مراحل چاپ از گراور استفاده می کند. نحوه چاپ این نوع دستگاه اینگونه است که اول تیغههای آن محل طراحی را کمی عمیق میکنند. سپس مرکبهای اضافه توسط سیلندرهای دستگاه از محل طراحی پاک میشوند سپس در مرحله بعد رنگ در طرح چاپی مورد نظر وارد میشود. باید صبر کنید تا دستگاه طرح را کمی گودتر کند و چاپ را انجام دهد. به علت عملکرد متفاوت این دستگاه به آن دستگاه چاپ گودی هم گفته میشود. البته میتوان گفت که این نوع دستگاه در واقع توسط تراشیدن محل چاپ عملکرد خود را نشان میدهد. امروزه در اکثر شرکت ها مورد استفاده قرار می گیرد.
چاپ سیلک اسکرین:
چاپ اسکرین، یک نوع تکنیک چاپ است که از یک توری پارچه ای برای نگهداری از استنسیل مرکب استفاده می کند. فرم استنسیل ضمیمه شده، مناطقی از این توری را باز می کنند که مرکب به عنوان یک شکلر بر روی یک سطح چاپی منتقل می شود. یک غلتک در عرض استنسیل حرکت می کند و مرکب را بر روی توری مورد نظر در مناطق باز پمپاژ می کند.
چاپ اسکرین، یک شیوه استنسیل چاپ است که یک طرح را بر روی سیلک یا مابقی سطح های نرم چاپ می کند که دارای مناطق توخالی است که با یک ماده غیر قابل نفوذ پوشیده می شود و بدین ترتیب، مرکب از طریق این توری بر روی سطح چاپی منتقل می شود.
ماشین های سیلک اسکرین:
ماشین های سیلک اسکرین انواع مختلفی دارند به شرخ آن ها می پردازیم :
دستگاه چاپ سیلک خانگی: این نوع از دستگاه معمولا جزو دستگاه های دستی یا نیمه اتوماتیک هستند . موارد مصرف این دستگاه ها عموما در محل های غیر صنعتی بوده و به عنوان شغل دوم جهت چاپ انواع کیسه های دسته دار ، جعبه، هدایای تبلیغاتی وغیره در تیراژهای پایین استفاده می شود
دستگاه چاپ سیلک کارگاهی: این گروه معمولا دستگاه های سیلک نیمه اتوماتیک یا تمام اتوماتیک هستند و جهت کارگاه های تولیدی ، خدماتی مناسب می باشند. در قیاس با دستگاه های خانگی توانایی چاپ تیراژ بیشتری داشته و ابعاد ، وزن ، مصرف باد و برق بیشتری نیز دارند .
دستگاه چاپ سیلک صنعتی : از نوع نیمه اتوماتیک یا تمام اتوماتیک هستند و معمولا در چاپخانه ها و کارخانجات صنعتی با دو الی سه شیفت کاری استفاده می شوند .چون از لوازم با تکنولوژی و کیفیت بالا استفاده می کنند.
در این مقاله سعی کردیم شمارا تا حدودی با دستگاه چاپ، انواع آن و عملکرد آنها آشنا کنیم .